Trender som trendar och varför är det intressant?

road-247305_1920
Trender, 3 viktigaste trender och topp tio trender, It´s that time of the year när alla tittar framåt. Så vad trendar inom trender och vad skriver analytiker, bloggare och journalister om i slutet av 2014, när de spanar på 2015. Vilka guldkorn finns och vad är den generella trenden som ingen har missat? 
 
För min egen nyfikenhet, så djupar jag här trender om 2015 och framåt. Trender inom teknik, media, beteenden, marknadsföring, inredning, arbetsliv, konsumenter, näringsliv, mat, dryck, resor. Jan försöker sammanfattar andras trender, försöker dra en och annan egen slutsats men främst frossar ohämmat i trender. 
 
Nästa krasch, när kommer den?
Samtidigt slår den analytiska delen av hjärnan på: varför är vi så intresserade av trender, av framtiden, av det som komma ska? Efter IT-boomen första krasch* jobbade jag som omvärldsanalytiker på Telia. En mycket intressant tid – den stora utvecklingen för telekom med ”bredband” hade precis börjat nå konsumenterna, men samtidigt var mer eller mindre ordet ”framtiden” bannlyst och det var bara realistiska planer som gällde. Mycket för att skydda sig från fler pengaslukande och ej verklighetförankrade drömmar. Följden blev att scenario analys blev ett än mer populärt verktyg – att verkligen tänka igenom framtidens alla möjliga och omöjliga alternativ. Jag tycker att det verkligen var nyttigt ”lära sig se” flera alternativa vägar framåt än bara The Yellow Brick road. Att mentalt tänkt det ”otänkta” innan det händer. Att ha en plan B, C och D.
 
Det är kanske det som vi behöver göra igen, nu när den digitala transformationen är i sin linda (enligt mig, vad tycker du?) Förstår vi verkligen hur digitaliseringen kommer att påverka oss, våra beteenden, affärsmodeller? Är det vara för att var förberedd och för att ha tänkt igenom alternativen som jag samlar trender? Eller är det bara för att stilla min egen nyfikenhet? Enjoy! 
 
*visst lär det komma en ny krasch snart! App-hysterin är lite för het så snart kommer Venture Captial bolagen och änglarna vilja ha tillbaka sina investeringar. Vad händer då? Vad tror du?
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail